Consumption: The enemy of sustainability
In een maatschappij waarin wat we consumeren ons gaat bepalen, lijken duurzaamheid en de strijd tegen de uitputting van de hulpbronnen van onze planeet het beste argument om te controleren wat we kopen.
PROBLEMATIEK
Consumentisme is de oorzaak van 60% van alle broeikasgasemissies wereldwijd, zo blijkt uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit naar consumptie en broeikasgasemissies in 79 steden.
In het overgrote deel van wat wij consumeren zit plastic, of dat nu nodig is of niet. Kunststoffen dragen bij tot de uitstoot van broeikasgassen (BKG) vanaf de winning van de grondstoffen waaruit ze worden geproduceerd (fossiele brandstoffen), de fabricage en het vervoer ervan, tot de uiteindelijke verwijdering. Wanneer ze afval worden, stoten ze methaan en ethyleen uit bij blootstelling aan zonnestraling in water of lucht. Desondanks wordt wereldwijd jaarlijks 380 miljoen ton plastic geproduceerd voor uiteenlopende toepassingen, waarvan 12,7 miljoen ton in de oceanen terechtkomt en het leven van meer dan 700 soorten schaadt.
OORZAKEN
Vaak liggen een laag gevoel van eigenwaarde, frustratie, een slecht humeur of stress en angst ten grondslag aan dwangmatig kopen om te trachten deze emoties te compenseren. Andere keren komt het door de consumptiemaatschappij waaraan we zijn blootgesteld of gewoon omdat we elke dag nieuwe outfits willen. In ieder geval kan dit uiteindelijk leiden tot een dwang om onnodig te kopen.
MIJN VISIE
Ik heb het gevoel dat elke kleine beslissing die we nemen onze planeet kan helpen. En wat is een betere manier dan het consumentisme op een creatieve manier te vermijden.
Veel mensen kopen veel kleding voor hun plezier, om dag na dag een nieuwe outfit te hebben, om te ontspannen, enz. En ik zie Upcycling als de oplossing voor hen, want door je tijd te investeren in creatief denken en het herontwerpen van je oude kleren heb je twee voordelen: je ontstresst in het proces van het creëren van je nieuwe outfit.
Als een methode om het consumentisme op te lossen komt het thema Upcycling. Op dit instagram account probeer ik mensen bewust te maken van de negatieve effecten van consumentisme. Ook een tutorial over hoe ze het kunnen vervangen door upcycling met oude kleren en zo een steentje kan bijdragen aan onze planeet.
-
Instagram berichten
Upcycling in plaats van consumptie.
Het belangrijkste doel van deze account is bewustmaking en het kunnen geven van oplossingen voor een probleem dat het milieu verwoest. Elke Instagram-post wordt voorzien van een beschrijving waarin je tips, bewustmakingsboodschappen en tutorials kan lezen om de informatie en oplossingen te helpen verspreiden.
Vaak lijken sommige dingen ons niet belangrijk en denken wij dat wij alleen het probleem van de milieuverontreiniging niet kunnen veranderen. Maar nadat ik meer geleerd had over de kleine dingen die wij in ons leven kunnen doen, kwam ik tot de conclusie dat elke kleine beslissing van invloed kan zijn en stapje voor stapje kan helpen in deze strijd tegen het consumentisme.
CONCLUSIE
In deze opdracht wilde ik advies geven over wat we kunnen doen om duurzamer te leven, niet alleen met tips maar ook met een voorbeeld: een tutorial over hoe je een oud kledingstuk een nieuw leven kan geven.
Uiteindelijk kreeg ik een aantal reacties op mijn instagram van mensen die wel en niet met duurzaamheid te maken hebben. Alle reacties waren positief.
Enkele van de tips die ik in deze opdracht kon uitdiepen waren:
-Verblijf uit factoren die u aanzetten om iets onnodig te kopen.
-Probeer Fast Fashion te vermijden.
-Upcycling: Geen consumptie.
BRONNEN
-
Antoshak, R. (2022, 16 februari). Why can’t we turn off consumerism and fashion? Just Style. Geraadpleegd op 26 mei 2022, van https://www.just-style.com/comment/consumerism-fashion/
-
Consumerism. (z.d.). [Illustratie]. https://www.shutterstock.com/image-photo/woman-gets-clothes-bag-308566790
- Macey Chamberlin. (2021, 25 augustus). Fast fashion [Illustratie]. https://www.miamistudent.net/article/2021/08/miami-students-stand-up-to-fast-fashion
-
Overconsumptie van mode zit diep geworteld in onze cultuur. (2020, 5 februari). OneWorld. Geraadpleegd op 26 mei 2022, van https://www.oneworld.nl/lezen/lifestyle/fair-fashion/overconsumptie-van-mode-zit-diep-geworteld-onze-cultuur/
-
Wikipedia-bijdragers. (2022, 18 februari). Upcycling. Wikipedia. Geraadpleegd op 26 mei 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Upcycling