Het doel van dit schoolopdracht is om het circulaire model in de praktijk toe te passen, waarbij we ons hebben gericht op de productie van een jeansjas van gerecyclede jeansbroeken, geïnspireerd door Levi's. Ons doel was om de economische levensvatbaarheid, duurzaamheid en repareerbaarheid van het jasje te garanderen. Om dit te bereiken hebben we de doelmarkt geanalyseerd, veelvoorkomende defecten in jeansjassen geïdentificeerd en bepaald hoe we gerecyclede jeansonderdelen kunnen hergebruiken. We hebben gekeken naar aspecten als ontwerp, het gebruik van gerecyclede materialen en de optimalisatie van deassemblage- en assemblageprocessen voor massaproductie. Daarnaast hebben we de totale kosten berekend en waar nodig de processen en het bedrijfsmodel aangepast.

Ons merk heeft twee doelgroepen: jonge professionele vrouwen in de leeftijd van 25-35 jaar, die waarde hechten aan kwaliteit en duurzaamheid, en studenten in de leeftijd van 18-25 jaar, die op zoek zijn naar betaalbare en stijlvolle mode. Door de behoeften van beide groepen te begrijpen en daaraan tegemoet te komen, bieden we producten die passen bij hun voorkeuren en budgetten.

ONTWERP

 

Ons jas is geïnspireerd op de iconische Levi's-stijl en heeft een oversized en functioneel ontwerp met een enkele kraag en platte voor- en achterdetails. Het heeft twee klepzakken op de borst en gebogen zijnaden voor een moderne pasvorm. Dit ontwerp biedt een klassieke, tijdloze stijl.

DEASSEMBLAGE

 

 

We gebruiken een gedetailleerd proces om de jeans uit elkaar te halen en de pijpen efficiënt te gebruiken bij de productie van onze jas. We gebruiken een elektrische snijder om de pijpen uit de broek te snijden. Vervolgens openen we de binnennaden met de elektrische cutter en stapelen we de broekspijpen om de patronen van het jasje te snijden met een industriële cutter.

 

 

 

We hebben de achterzakken van de broek gerecycled door ze met een tafelzaag in de vorm van een klep te snijden. Dit proces stelt ons in staat om maximaal gebruik te maken van gerecycled materiaal bij de productie van onze jas.

AFVALREDUCTIE

 

 

 

 

Voor ons prototype jas gebruikten we zes broeken, in totaal 3,8 kg.
Na demontage konden we het afval reduceren tot 1,5 kg materiaal.

EINDPRODUCT

Door dit schoolproject heb ik mijn inzicht in de belangrijkste aspecten van grote producties verdiept, vanaf het eerste ontwerp tot de uitvoering van essentiële fasen zoals financiële, business- en marketingplanning.

Een van mijn functies binnen dit project was het onderzoeken en ontwikkelen van KPI's en doelstellingen SMART geschreven om continue verbetering binnen ons bedrijf te stimuleren. Daarnaast ben ik direct betrokken geweest bij het maken van de patronen, waarbij ik de uitdaging aanging om ervoor te zorgen dat de patronen overeenkomen met de richting en vorm van de broekspijpen. Dit proces vereiste zorgvuldig denkwerk over welke naden de broeken moesten behouden en de breedte van elk patroon, rekening houdend met de breedte van de broeken. Ook moest er nagedacht worden om het afval zoveel mogelijk te reduceren. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een jasontwerp met veel stukken en naden vanwege de oversized stijl.

Ook heb ik meegewerkt aan de volledige assemblage van het jasje, waarbij ik mijn naaivaardigheden en ervaring heb vergroot door gebruik te maken van verschillende gespecialiseerde machines. Tijdens dit proces hebben we gedetailleerde tijdsmetingen gedaan met behulp van een chronometer voor elke assemblagefase, waardoor we de kosten van de productietijd voor elke geproduceerde jas konden berekenen en analyseren. Deze informatie is voor ons van waardevolle hulp geweest bij het optimaliseren van onze productieprocessen.